برای تماس کلیک کنید

به وب سایت سما تشخیص آریا خوش آمدید.

جستجوی پیشرفته
جستجوی عینی کلمه
جستجو در محتوا
جستجو در عنوان
دنبال محصول یا مطلبی میگردید؟ در این کادر جستجو کنید

بیان مارکر DOG1 در تومور سلول های استرومائی دستگاه گوارش

در این مطلب به بیان و نقش مارکر DOG1  در تومور سلول های استرومائی دستگاه گوارش (GIST) خواهیم پرداخت و و ویژگی تشخیصی و پیش آگهی دهندگی این مارکر را بررسی خواهیم کرد.

  • تومور سلول های استرومائی دستگاه گوارش

تومور سلول های استرومائی دستگاه گوارش (Gastrointestinal stromal tumor (GIST از جمله معمول ترین نئوپلاسم های مزانشیمال مجاری گوارشی می باشد. به نظر می رسد که منشاء این تومورها سلول های بینابینی Cajal می باشند که دارای انواع متفاوت با عملکردهای متفاوت می باشند. در واقع این سلول ها به عنوان ضربان ساز در مجاری گوارشی عمل کرده و سبب انقباض و یا تحریک عضلات این نواحی می گردند همچنین این پروتئین در سلواهای Cajal غدد بزاقی، پستان ، پروستات ، کبد و طیف وسیعی از ارگانهای مختلف بیان می شود.

اما اهمیت این مارکر نقش اختصاصی آن در تشخیص تومورهای GIST  می باشد.

  • معرفی و نقش  DOG1 (Discovered On Gist 1 )

DOG1 یک کانال کلراید پروتئینی وابسته به کلسیم می باشد که به وسیله ژن TMEM16A واقع بر روی کروموزوم 11q13 کد می شود.

DOG1 دارای عملکردهای متعدد و خاص می باشد که عبارتند از:

  1. تنظیم فعالیت کولرژنیک عضلات دستگاه گوارش
  2. تنظیم بقا و تکثیر سلول های مجاری گوارشی
  3. فعال کننده سیگنال های مسیر RAS/RAF/MEK/ERK  و مسیرهای وابسته به فاکتور رشد انسولین

این یافته ها می تواند بیانگر نقش DOG1 در گسترش و پیشرفت تومور های GIST فارغ از فعالیت KIT و گیرنده آلفا فاکتور رشد پلاکتی (PDGFRA) می باشد.

در اکثر مواردGIST ، جهشی در پروتوانکوژن CD117 یا C-Kit مشاهده می شود. با این وجود حدود 5% موارد GIST فاقد این جهش بوده و از نظر بیان مارکر CD117 منفی می باشند. تشخیص دقیق این موارد حائز اهمیت می باشد؛ چراکه همچنان 3/2 درصد این موارد نسبت به imatinib-a حساس می باشند که در درمان (GIST) به کار گرفته می شود.

اخیرأ در چندین مطالعه، مولکول های جایگزین CD117 نظیر DOG1 در انواعی از GIST، به خصوص مواردی با بیان منفی CD117 مثبت بوده، و روند تشخیص را تسهیل نموده است. همچنین مطالعات نشان داده که در 98% از موارد GIST که فاقد جهش های CD117 و PDGFRA  می باشند،

DOG1مثبت می باشد و اینگونه مطرح شده که این مارکر از نظر تشخیصی دارای حساسیت و اختصاصیت بیشتری نسبت به CD117 می باشد که نشان دهنده اختصاصی بودن و حساس تر بودن آنتی بادی DOG-1 می باشد.

  • پنل GIST

در اکثر مطالعات انجام شده جهت بررسی نقش آنتی بادی ها در تشخیص و پیش آگهی GIST پنلی متشکل از آنتی بادی ها و مارکرهایی نظیر DOG1، CD117، CD34، S-100، Desmin و Ki-67 با متد ایمونوهیستوشیمی  مورد بررسی قرار می گیرد. به دنبال بررسی چندین مقاله مشخص شد که در میان 3000 مورد مبتلا به GIST، درصد CD117 و DOG1 – به عنوان یک مارکر غشایی و سیتوپلاسمی – به ترتیب 91% و 93% گزارش شده است.

علاوه بر این جمع بندی نتایج مطالعات مختلف در رابطه با بررسی پنل GIST نشان می دهد که درصد مارکرهای CD34، SMA، Desmin و S-100 به ترتیب برابر با 78-72%، 57-19%، 5-1/4% و 6-28% می باشد.

همچنین در برخی مطالعات بررسی مارکر Ki67 نیز پیشنهاد شده است.

همچنین آنتی بادی DOG-1 علاوه بر تشخیص GIST در طبقه بندی کارسینوماهای غدد بزاقی ، پانکراس و تومورهای کلیه کاربرد دارد.

تمامی آنتی بادی های مورد نیاز جهت انجام پنل GIST و آنتی بادی های مورد نیاز سایر پنل های تشخیصی در ایمونوهیستوشیمی از طریق سایت سماء تشخیص آریا قابل دسترسی و سفارش می باشد. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به بخش محصولات مراجعه نمایید.

اسکرول به بالا